‘Life imitates art’ Oscar Wilde
Yinka Shonibare werd in 1962 in Londen geboren en verhuisde op jonge leeftijd naar Lagos. Product van een post-koloniale Britse upper-class opvoeding en een Nigeriaanse achtergrond, belandde Shonibare begin jaren tachtig in het bruisende Londense kunstleven. Hij volgde onder andere een opleiding volgde aan het prestigieuze Goldsmith College of Art.
Begin jaren negentig raakte de Londense artistieke scene in een stroomversnelling. Aangejaagd door reclamemagnaat en verzamelaar Charles Saatchi veroverden jonge Britse kunstenaars de wereld. De rise and fall van deze ‘Young British Artists’ (waaronder ook Damien Hirst) is een bekende geschiedenis. Maar terwijl veel van zijn generatiegenoten in vergetelheid raken, blijft Shonibare verrassen met zijn werk.
Shonibare maakt handig gebruik van ambigue connotaties. Zo is de kledingstof ‘Dutch Wax’ is in zijn werk alom tegenwoordig (zie ook op de foto’s hieronder, uit de serie De Slaap van de Rede). Deze gebatikte stof is heel populair in sommige delen van Afrika, maar wordt in Nederland geproduceerd. De geschiedenis van de stof gaat terug tot de koloniale tijd. Toch wordt het dragen van dit textiel als een uiting van Afrikaanse trots. Dutch Wax staat voor alle paradoxen die Shonibare fascineren. Blank versus zwart, futuristisch versus Victoriaans, traditioneel versus uitdagend, de kunst versus het leven.
Deze tegenstellingen komen ook mooi tot uiting in Shonibares fotoserie Diary of a Victorian Dandy. Hierop zien wij de zwarte kunstenaar uitgedost als een 19de eeuwse Engelse lord, omringd door zijn blanke dienstbodes, blanke huishoudsters en blanke vrinden en vriendinnen.
Shonibare figureert ook als de fijnbesnaarde jongeling Dorian Gray in de gelijknamige fotoserie, naar het boek van Oscar Wilde. De twaalf geënsceneerde foto’s vertellen het tragische verhaal van de ijdele Dorian Gray die zijn verlangen naar eeuwige jeugd moest bekopen met een gruwelijke dood.
Shonibare had in 2004 een tentoonstelling in Boijmans getiteld Double Dutch – voor geinteresseerden is de catalogus is nog wel ergens tweedehands te krijgen.
Bronnen: Volkskrant, Wiki
Geef een reactie